Sunday, November 11, 2007

FRANTSIIS :)

Oleme tagasi tsivilisatsioonis, oma Birminghami majas, kus pole endiselt WIFI-t. Kuna paris mitu inimest ei tulnud meiega koos HULLi, siis tagasi tulles leidsime eest korralikult puhtaks kyyritud maja, imelise puhtuse igalt poolt.
Ahjus kartulid ja pikkpoiss ning laual valmis tehtud pannkoogid .. niiiiii hea !!!

Panen oma homsed asjad valmis ja kobin puhaste voodilinade vahele raamatut lugema.



11. nov
Pühapäev
16:48
Minibuss


Oleme 2 tundi teel olnud. Kuna meie bussis on peale juhi vaid 2 inimest ja Kadri kuulab taga pingis pleierit ning naudib sõitu, siis mina istun ees Ivo kõrval ja räägin juttu, kuna meie bussi raadio ei tööta ning muidu on tal väga igav sõita.

Mul on kaustikusse kogunenud väga palju kavapunkte erinevate teemade kohta, et ma mingit lahedat ja minu jaoks olulist nüanssi lahti harutamata ei jätaks, kui mul vähegi aega tekib.

Tänane õppepäev on igati korda läinud, mulle väga-väga meeldis. See sama noormees, kellega ma ühes lauas hommikust sõin, oli tänase päeva peamine esineja. Ma tõesti nautisin tervet tänast päeva ja tegelikult oli kogu nädalavahetus põnev. Reedel, kui osad olid natukene haiged ja said loa koju jääda, siis tundsin, kuidas oleks ka hea mitte minna, vaid niisama lebotada. Praegu saan aru, kui rumal see minust oleks olnud, sest oleksin paljudest huvitavatest asjadest ilma jäänud ja mis veelgi olulisem – päris mitu põnevat uut tutvust oleks olemata. Sellest kirjutan peagi kindlasti pikemalt.

Aga enne, kui võõrastest inimestest rääkima hakkan, on ehk hea mõte alustada sellest, et iga nädalaga saan ka kõigi meie maja inimeste kohta uusi ja huvitavaid asju nende tausta kohta teada.
Ma tean mingeid üldiseid asju, aga eks need tõelised tagamaad tulevadki sedasi sammhaaval. Praegu, kui olen Ivoga pea 2 tundi rääkinud, olen tõsiselt üllatunud. Teadsin juba varem, et ta on 27.a ja et tal on pedagoogika alal magistrikraadi ja et ta oli koolis inglise keele õpetada. Aga mul ei olnud õrna aimugi, et tema ja ta kaks kolleegi (2 vanemat Euroopa tasandil tunnustatud professorit) on viimane pool aastat Läti haridussüsteemi jaoks välja töötanud uue süsteemi, kuidas algkoolis inglise keelt õpetada. Kogu see algmaterjal ja n-ö sissejuhatus, mida on 1000 lehekülge, on juba ka riiklikul tasandil ehk siis Läti haridusministeeriumi poolt heaks kiidetud ja nüüd jätkub tihe töö, et muuta viisi, kuidas lastele keelt õpetatakse.
Kui see kõik valmis saab, siis hakkab valitsus nende meeste loodud süsteemi kasutamise eest raha maksma ehk siis teisisõnu on tegemist frantsiisiga. Keegi on loonud süsteemi, selle kallal palju vaeva näinud ja selle käima lükanud ning kasutaja hakkab selle eest raha maksma.

Kui jutt juba frantsiisile läks, siis eelmisel neljapäeval rääkisin päris pikalt Grahm´iga ehk siis ühe meie ülemusega, et kaua ta seal laos töötanud on ja mida ta varem tegi jne. Igal juhul on tema taust igati esinduslik ning tõestab veelkord, et mingi aeg tipus olemine ja hästi elamine ei tähenda, et asjad jäävadki elu lõpuni sedasi.

Igal juhul kuulus Grahm´ile ja ta naisele 3 bensiinijaama, mis ei kuulunud otseselt nendele, vaid tegu oli selle sama frantsiisiga, millest ma just eelmises lõigus rääkisin. TESCO oli mingi aeg Inglismaal väga tunnustatud tanklate kett ning inimesed said hakata iseseisvateks äriomanikeks, kasutades juba loodud süsteemi. Nad olid omanikud, kogu kasum kuulus nendele, ainult et kuna tegu oli frantsiisitud süsteemiga ehk kellegi teise poolt loodud tanklate ketiga, siis nad maksid igal kuul kindla summa selle süsteemi kasutamise eest.

Grahm ütles, et tal olid tõeliselt head tanklad, kuna seal on kõige tähtsam faktor asukoht ja neil oli sellega vedanud. Kõik läks kenasti ja hästi, nad töötasid iseendale – see tähendab, et andsid endast alati maksimumi, sest kasum kuulus ju nendele endile.
Aga siis juhtus midagi, nimelt TESCO muutis oma ärilist orientatsiooni, ja lõpetas tanklate äri ning muidugi lõppe sellega ka Grahm´i ja ta naise äri.Praegu on see tunnustatud kauplusekett Inglismaal.

Peale seda tundis ta, et on endast nii palju andnud, rabelenud, stressanud, et ainus, mida ta soovis, oli „normaalne“ töö esmaspäevast reeeni ja golf nädalavahetustel. Nüüd siis ongi ta juba 8 aastat selles laos olnud ja teinud manager´i tööd.
Aga tema olekust ja hoiakust on näha, et ta kunagi kõrgemal olnud, aga mis teha – elu keerdkäigud on kummalised.
Ühel päeval, kui kõik õues oma teed jõime, siis politsei helikopter tiirutas meie piirkonna kohal vahet pidamata. Mehed siis arutasid omavahel, et midagi on vist juhtunud, sest tavaliselt see nii kaua ühes kohas ei ole. Grahm ütles äkki täiesti tõsiselt: „They are looking for a BODY ! ....(vaikus ja meie ehmunud olek) .......... ANYBODY !!! :) .... algul jäime muidugi vait, sest asi ei ole naljakas, kui nad laipa otsivad, aga õnneks Grahm lõpetas lause ja me kõik saime kõhutäie naerda. Nii et temal, nagu ka enamikel teistel meestel, on huumorisoon täiesti olemas. Taas, kui keegi inglise keelest aru ei saa, siis sorry, aga ringi tõlkides kaob selle nalja mõte ära.

No comments: